Een wendbare onderwijsorganisatie is flexibel om snel en gecontroleerd in te kunnen spelen op externe en interne veranderingen, zoals veranderingen in de overheid, het beroepenveld of de behoefte van studenten/leerlingen. Denk hierbij aan de behoefte aan flexibel en gepersonaliseerd onderwijs, slagvaardige onderwijsteams, innovatieve digitale tools en een leven lang leren in het DNA van de gehele onderwijsinstelling. Arlande creëert deze wendbare onderwijsorganisatie samen met jou als opdrachtgever, via onze moderne Agile Transformatie aanpak. Onze ervaring leert dat wanneer we transformatieopdrachten combineren met passie, enthousiasme, Agile werken en organisatorische sensitiviteit; dat dit beste garantie levert voor duurzaam succes. Daarnaast dient binnen de transformatie tot een wendbare organisatie de juiste balans gezocht te worden tussen verandering in zowel structuur (harde kant) als sociale drivers (zachte kant). Principes die wij hanteren zijn:
Een wendbare organisatie staat voor:
Arlande onderscheidt zes drivers (zie model) die invloed hebben op de mate van wendbaarheid van een onderwijsorganisatie. Vanuit dit perspectief kan iedere driver het beginpunt zijn van een verandering. Er is geen specifieke driver die als eerste opgepakt dient te worden, maar er moet wel gekeken worden naar de samenhang tussen de drivers. De zes drivers die wij onderscheiden staan weergeven in onderstaand model.
Onze wendbaarheidsaanpak kent de volgende stappen, waarbij de laatste twee een continu proces vormen.
Wendbaarheidsscan
We starten altijd met een wendbaarheidsscan om inzichtelijk te maken hoe wendbaar jouw onderwijsinstelling is en welke driver de meeste aandacht verdient.
Opstellen wendbaarheidsbacklog
Vertalen van de uitkomsten naar een backlog. Deze backlog visualiseren, opknippen en prioriteren we naar hapklare brokken. Tijdens de verandering wordt de backlog continu geüpdate.
Inrichtingen besturingsmodel:
Regie en besturing op de verandering met multidisciplinaire teams, met frequente afstemming over voortgang en inhoud en de verantwoordelijkheden belegt bij degene die het werk doen.
Starten met de iteraties
In korte sprints datgene opleveren wat het meeste waarde toevoegt.
Opleveren resultaten
In gesprek met organisatie en stakeholders (student / overheid / beroepenveld) laten zien wat opgeleverd wordt, direct reflecteren op
het resultaten en met elkaar de backlog aanscherpen.
Er zijn (nog) geen referenties beschikbaar voor deze opdrachtgever.