Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
klant
Graafschap college
segment
blog & cases
No items found.
Met bijna 10.000 studenten en meer dan 900 medewerkers is het Graafschap College in Doetinchem, Groenlo en Winterswijk het grootste regionale opleidingscentrum voor beroepsonderwijs en educatie in de Achterhoek. Ondanks de grootte van de school richt het Graafschap College haar onderwijs zo kleinschalig mogelijk in. Iedere locatie kent haar eigen karakter en sfeer, zodat studenten een veilige en vertrouwde leeromgeving aangeboden kan worden.

Ondanks de grootte van de school richt het Graafschap College haar onderwijs zo kleinschalig mogelijk in. Iedere locatie kent haar eigen karakter en sfeer, zodat studenten een veilige en vertrouwde leeromgeving aangeboden kan worden.

Flexibel kunnen kiezen

Om haar onderwijs blijvend te laten aansluiten op snelle veranderingen in de maatschappij is innovatief, hybride en gepersonaliseerd onderwijs een belangrijk speerpunt binnen het Graafschap College. Net als binnen veel andere onderwijsinstellingen ontstond ook hier de behoefte aan flexibilisering van het onderwijs. De opleiding Zorg & Welzijn vroeg om deze reden aan Arlande om ondersteuning voor de uitwerking en standaardisering van bestaande onderwijsprocessen. Transformatie- en innovatiecoach Lianne de Vries nam gedurende een half jaar deze rol met veel plezier en voldoening op zich.

Door de beweging van onderwijsflexibilisering en onderwijs op maat was er meer inzicht en overzicht nodig in hoe de verschillende teams werken, zodat ze dit beter op elkaar kunnen afstemmen. Om te flexibiliseren wil je sommige aspecten standaardiseren. Er was een middel nodig om met elkaar in gesprek te gaan, dat werd processen. De MORA referentie architectuur was hier een uitstekende kapstok voor, omdat het procesketens en hoofdprocessen in een MBO-instelling helder en geïntegreerd weergeeft. Ik heb met verschillende werkgroepen alle stappen in hun processen geïdentificeerd en in samenhang weergegeven. Hoe doe jij dit, hoe pak ik iets op? Waar zitten onze koppelpunten, of juist de overgang naar een ander? Maar ook: als ik hier iets doe, waar is dat dan van invloed op? Door de processen in te richten is een concreet middel ontstaan om met elkaar het gesprek te voeren over flexibilisering”.

Lianne de Vries, transformatie- en innovatiecoach bij Arlande

Drie sporen beleid

De opdracht van Lianne bestond uit drie onderdelen: het uitwerken van processen in samenwerking met verschillende stakeholders, het testen en selecteren van een passende proces tekentool en het onderzoeken van de beste publicatiemethode voor de uitgewerkte processen.

Het Graafschap College werkt aan de hand van het MORA hoofdprocesmodel, dat is uitgewerkt door MBO Digitaal. Deze procesplaat omschrijft de primaire en secundaire processen binnen een MBO instelling, onder verdeeld in categorieën. Hier doorheen lopen zeven procesketens, waarvan er vijf zijn uitgewerkt bestaande uit in totaal zo’n 60 verschillende deelprocessen. Het was Lianne haar taak om deze processen voor de opleiding Zorg & Welzijn uit te werken.

Om tot de uitwerking van de processen te komen begeleidde Lianne werkgroepen bestaande uit verschillende stakeholders. Zowel digitaal als live begeleidde zij het gesprek over verschillende werkzaamheden richting een geïntegreerd herkenbaar proces. Daarbij was het haar taak en uitdaging om het proces concreet, volgordelijk en herkenbaar op papier te krijgen. Door onderlinge verbindingen te verhelderen konden bovendien al de eerste verbeterslagen worden uitgewerkt. Lianne maakte hier weer een concreet geheel van.

Naast haar rol als procesbegeleider had zij de verantwoordelijkheid om de juiste tekentool te selecteren. In klein comité is gesproken over de voorwaarden en al snel viel de keuze op Visio.Voor het derde spoor (het selecteren van de beste publicatiemethode voor de uitgewerkte processen) werd in samenwerking met de functioneel beheerder en andere stakeholders een structuur opgezet welke vervolgens intern werd getoetst. Leidend daarin was dat het laagdrempelig te bereiken, intuïtief navigeert en aantrekkelijk wordt weergegeven. Naar aanleiding van de ontvangen feedback zijn vervolgens een aantal aanpassingen doorgevoerd, waarna het geheel konden worden gebruikt. Ten slotte zijn er documenten en weblinks aan de stappen gekoppeld, bronnen die collega’s nodig hebben om een bepaalde stap uit te kunnen voeren.

Resultaat

Voor het Graafschap College was teamontwikkeling en het hebben van een leuke, interactieve ervaring tijdens de uitwerking van de processen belangrijk. Door het uitwerking van de 60 processen kreeg het team van de opleiding Zorg & Welzijn in- en overzicht, een eenduidig begrip van hoe dingen moeten werken. Het onderlinge verwantschap groeide en men raakte weer nauw in interactie met elkaar.

“Het was mooi om te zien hoeveel energie er tijdens de sessies los kwam. Dit was een uitstekende kans om - zeker na de Corona jaren - elkaar weer eens goed te spreken. Écht samen te werken, fysiek elkaar weer te zien en met elkaar te verbinden. Het was erg fijn dat we de organisatie en begeleiding volledig uit handen konden geven en wisten dat het goed zou gaan. Lianne wist op de inhoud in te zoomen en regelde de sessies van A tot Z. Ze bereidde alles voor en zorgde dat er voldoende output was, zodat we deelproces voor deelproces verder konden werken”.

Graafschap College

Uiteindelijk zijn vijf van de zeven procesketens logisch en gestructureerd weergegeven, eenduidig en overzichtelijk aan het Graafschap College opgeleverd. De uitwerking van de overige ketens wordt intern opgepakt. Daarnaast is er een centrale, transparante en aantrekkelijke weergave van de processen die gemakkelijk vindbaar is voor alle medewerkers. Relevante documenten en (externe) links zijn gekoppeld aan de stappen in de processen, waardoor inzicht en een tastbare basis voor de vervolgstappen richting flexibilisering van het onderwijs is ontstaan.

Achtergrond patroon
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met Rieks.
bekijk profiel
Of bel direct op
06-20735755
Over de auteur(s)
Bij dit artikel kan geen gerelateerde auteur gevonden worden.
andere interessante blogs
Nog meer blogs die je misschien interessant vindt: want als je eenmaal begint met lezen is het moeilijk om te stoppen.
Er zijn nog geen artikelen gevonden.
bekijk ook alle cases & interviews
lees ook de andere interviews
We zetten stuk voor stuk graag onze collega’s in het zonnetje en laten we zien wie de mens achter de manager is. Want eerlijk is eerlijk: stiekem best wel interessant.
meer cases over
Daar kunnen we bij Arlande over blijven praten. De successen van onze klanten zijn onze grootste trots.
Er zijn nog geen artikelen gevonden.
bekijk ook alle interviews & blogs