Dat doen ze door tuinen op te knappen en te verduurzamen voor mensen die dat zelf niet (meer) kunnen. Door samen te werken met lokale vrijwilligers, ontstaat er betrokkenheid en sociale cohesie, waarbij de straat samen komt voorkoffie en gesprekken. Zo werkt duurzaamheid op diverse manieren.
Het team van Sociaal Tuinieren bestond uit drie medewerkers van het dagelijkse bureau en drie leden van de Raad van Toezicht (met de RvT als opdrachtgever). Door het vertrek van een medewerker en het feit dat het teameen aantal knelpunten ervaarde, ontstond de vraag om opnieuw te kijken naar de processen en organisatie inrichting. Om Stichting Sociaal Tuinieren klaar testomen voor de toekomst. Hiervoor werd Arlande ingeschakeld.
Suzanne Jongerius en Lianne de Vries van Arlande maakten individueel kennis met alle betrokkenen om te leren over de knelpunten, wensen en ideeën. Op basis van deze interviews en eigen onderzoek ontstond er een tussentijds advies. Hierin werden de onderwerpen die aandacht behoefden, onderlinge samenhang, potentiële oplossingsrichtingen en een prioritering van de onderwerpen benoemd. De RvT heeft hieruit een keuze gemaakt.
We zijn begonnen met een uitgebreide workshop om de huidige activiteiten en processen in beeld te krijgen, waar alle betrokkenen aan deelnamen. Dit gaf zoveel inzicht in potentiële verbeteringen en benodigd talent, dat het een rits aan vervolgstappen in gang zette. Puzzelstukjes vielen op hun plek.
Overbodig werk is uit het proces gehaald, zodat medewerkers zich kunnen focussen op de kerntaken. Meer duidelijkheid, rust en stabiliteit. Ook is een nieuwe collega aangenomen met een takenpakket dat past bij de nieuwe verdeling.