Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
nieuws
Tijdens de 51ste MBO Digitaal Conferentie op 13 en 14 maart 2025 in het Orpheus theater in Apeldoorn stond het thema ‘Iedereen aan boord, navigeren naar digitale transformatie’ centraal.

Rieks Oosting, Youssef Boudou, Lenneke Verhoef en Lianne de Vries waren aanwezig om vragen te beantwoorden, te sparren en te inspireren. In deze blog nemen Lenneke en Rieks je mee in de ‘lessons learned’ op de conferentie.  

Wat is MBO Digitaal?

MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad en is het aanspreekpunt voor mbo-scholen, en (keten)partijen als OCW, DUO en SBB op het gebied van digitalisering en onderwijsvernieuwing.

Thema’s

De belangrijkste thema’s die aan de orde kwamen waren:

  • Flexibel onderwijs
  • Digitaal examineren
  • Tech trends
  • AI & ethiek
  • IT & innovatie
  • Leertechnologie
  • Digitaal vaardige studenten

Basis op orde

De keynote speakers Karien Sondervan en Karim Amghar vroegen echter aandacht om de basis op orde te hebben alvorens te navigeren naar deze digitale transitie. Zo is stabiel internet zowel op school als thuis essentieel. Een sociaal internetabonnement is randvoorwaardelijk; niet iedere ouder is in staat een voldoende werkend internetabonnement af te sluiten. ‘Iedereen aan boord’ was het credo!  

Karien Sondervan ervaart dat digitalisering vaak een extra barrière vormt voor mensen die al kwetsbaar zijn. Mensen voldoen niet aan de digitale randvoorwaarden en lopen vast in systemen die niet voor hen zijn ontworpen. Dit is niet alleen een praktisch probleem, maar ook een urgent maatschappelijk vraagstuk dat direct raakt aan de missie van het mbo: kansen bieden aan iedereen. Het is juist belangrijk dat studenten binnen hun eigen leeromgeving de ondersteuning en vaardigheden krijgen die ze nodig hebben.  

De oproep aan de instellingen volgde om studenten te betrekken bij het digitaliseren om te voorkomen dat er bij transities basiselementen worden vergeten.

Digitaliseren is mensenwerk

Daarnaast kwam menselijke interactie volop aan de orde. Techniek kan de toekomst zijn maar dagelijks contact blijft essentieel. Digitalisering is een middel en geen doel op zich. Karim Amghar rekende tijdens zijn presentatie af met de hardnekkige vooroordelen over het mbo en liet zien waarom het mbo het Meest Belangrijke Onderwijs van Nederland is.

Arlande onderstreept de woorden van Karien en Karim. Digitaliseren is vooral mensenwerk.  

Arlande & Onderwijs

Arlande is partner van MBO Digitaal. Om het onderwijs toekomstbestendig, kwalitatief en duurzaam te maken, is het essentieel om te voldoen aan de veranderende marktvraag en de behoeften van studenten en maatschappij. Daar levert ons team, zowel in PO/VO, als op het MBO, HBO en universiteit al jaren haar bijdrage aan.  We zien de oplossing in vier kernthema's die elkaar versterken:

  • Leven lang leren en flexibel onderwijs
  • Regie op de veranderingen
  • Digitalisering en informatievoorziening
  • Dienstverlening en bedrijfsvoering op orde

Door deze thema's integraal aan te pakken, kunnen we het onderwijs verder ontwikkelen naar een dynamische, adaptieve en toekomstgerichte sector.

Meer weten? Neem contact op met Lenneke of Rieks.

achtergrondpatroon
bekijk profiel
Of bel direct op
meest recente artikelen
Persberichten, actualiteiten en aankondigingen uit de Arlande Pressroom.