Regie op verandering - professionalisering, regie op projecten

Hoe houd je regie op de uitvoering van de strategie? Hoe zorg je ervoor dat de veranderingen in lijn blijven met de strategie? Hoe houd je regie op de besluitvorming en de uitvoering van alle initiatieven, innovaties, projecten, programma’s? Zorg voor inzicht, overzicht, rust en zekerheid.

Aanpak

In essentie komt het erop neer dat besluitvorming over de verandering net zoveel aandacht vraagt als besluitvorming over de lopende zaken. Indien je de ambities en strategie wilt realiseren en interne- en externe veranderingen wilt inpassen dan kan ‘regie op projecten’ de organisatie helpen om de strategie te realiseren en belangrijke veranderingen te prioriteren.

Regie op projecten klinkt technisch maar is echt mensenwerk! Arlande heeft specifiek voor het onderwijs een praktische aanpak ontwikkeld die écht werkt. Door het systematisch stellen van de juiste prioriteiten bij jouw onderwijsinstelling, wordt de strategie veel sneller en doelgerichter geadopteerd.

Je wordt geholpen eenvoudig en systematisch prioriteiten te stellen in de dagelijkse hectiek van de onderwijsinstelling. Het begint altijd met de vraag wie de besluitvorming in handen neemt over veranderingen en prioriteiten stelt op basis van de beleidskaders. Daarna volgt de vraag hoe de optimale regieprocessen er binnen de organisatie uitzien en op basis van welke informatie de besluitvorming juist en met de juiste prioriteiten plaatsvindt. Tevens is het van belang om de vraag te beantwoorden over wat de cultuur is binnen de organisatie rond besluitvorming over innovaties in het onderwijs en de diverse projecten. En: welk gedrag vertonen de managers in de organisatie bij het stellen van prioriteiten over veranderingen? Welke prioriteiten werken belemmerend en welke stimulerend?

Referenties

logo SintLucas
Gerard Ramaekers
Programmamanager Professionaliseren Veranderorganisatie
SintLucas
"Gerard Ramaekers heeft een professionaliseringsmodel ontwikkeld, gebaseerd op vijf pijlers, waarmee het projectmanagementproces integraal ontwikkeld kan worden. Gerard verstaat de kunst van bruggen bouwen tussen verschillende disciplines in de organisatie. Hierdoor is projectmanagement ‘zacht’ geland en konden we de randvoorwaarden voor een veranderorganisatie neerzetten."
Wendy Ritterbusch
Regisseur Veranderorganisatie
logo Vrije Universiteit Amsterdam
Extern
Geadopteerd werkend mechanisme voor besluitvorming
Vrije Universiteit Amsterdam
"De Project Delivery Board en het PMO zijn een stabiele factor geworden in de besturing van de dienst IT. Er is structuur, discipline en beleving."
Maarten Alderliesten
Manager Projecten & Innovatie
logo avans hogeschool
Gerard Ramaekers
Visie op een professionele veranderorganisatie
Avans hogeschool
"Gerard heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van een visie op een professionele veranderorganisatie voor Avans Hogeschool, meer precies op project- en portfoliomanagement. Dit heeft behoorlijke impact gehad op de hogeschool. Mede dankzij Gerard's inspanningen is er brede acceptatie van een systematische aanpak van verandertrajecten, programma's en projecten. Ik heb Gerard daarbij leren kennen als een man met visie, die met veel geduld aan de principes van verandermanagement heeft vastgehouden binnen een organisatie die daar weinig ervaring mee heeft."
Bert Melief
Directeur Academie voor communicatie en user experience
logo NHL Stenden
Extern
Portfoliomanagement bewustwoordingssessie
NHL Stenden
logo ROC Nijmegen
Extern
Leergang Projectmanagement
ROC Nijmegen
logo ROC Nijmegen
Rob Knechten
PPM concretiseren
ROC Nijmegen
logo NHL Stenden
Extern
Verbeteren van projectmatig werken
NHL Stenden

Specialisten

Rob Knechten
06-52054999
rknechten@arlande.nl
Gerard Ramaekers
06-12060808
gramaekers@arlande.nl

Artikelen en blogs

Op een maandagochtend begin juli 2018 rijd ik Breda binnen.
Leestijd:
5 minuten
18 juli 2018
Mede dankzij de inbreng van Gerard Ramaekers, Principal Associate bij Arlande, zijn onderstaande whitepaper en video tot stand gekomen.
Leestijd:
5 minuten
29 juni 2018