Hoewel de Covid-19 pandemie alweer ver weg lijkt, is het waarschijnlijk dat de wereld vaker te maken gaat krijgen met grootschalige uitbraken van infectieziektes. Er is ook gebleken dat we hier als land beter op voorbereid moeten zijn. Snelle opschaling en centrale aansturing van medisch-operationele processen zijn cruciaal gebleken tijdens grootschalige uitbraken van A-infectieziekten met landelijke impact. Om dat effectief te kunnen doen is het nodig een organisatie in te richten die ontzettend wendbaar is en in kan spelen op interne en externe veranderingen. Maar hoe pak je dat nou aan? Om die vraag te beantwoorden, schakel je de hulp van Arlande in.
Julia Dijksterhuis, werkzaam bij Arlande en tijdens de pandemie verbonden aan GGD GHOR Nederland, speelt als adviseur een belangrijke rol in het denkteam dat keek naar verbetering van toekomstige infectieziektebestrijding. Een advies aan de overheid volgde en de Tweede Kamer stemde in met het plan.
De vervolgopdracht was duidelijk: richt een nieuwe landelijke organisatie in en doe dat op een wendbare manier. Om dat voor elkaar te krijgen is op 1 september 2023 een nieuwe crisisorganisatie binnen het RIVM opgericht: de Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI). Om tot die organisatie te komen, moest er eerst een programma ontwikkeld worden om snel een robuuste, maar wendbare organisatie, vorm te geven. Namens Arlande hebben Julia, Serena en Jochem bijgedragen aan de totstandkoming en begeleiding van dit programma door dit te voorzien van een Agile Inspired aanpak.
In een overwegend traditionele overheidsomgeving, waar Agile aanvankelijk met scepsis werd ontvangen, was het introduceren van de Agile principes wat Julia noemt een “een leuke uitdaging”. Maar om een organisatie op te richten binnen beperkte tijd bleken traditionele projectmethoden niet toereikend.
Julia: “Tegenwoordig kennen veel mensen de term “Agile” en roept dit regelmatig weerstand op. Ook binnen de Overheid sector waar wij met Arlande veel aan de slag zijn herkennen we deze weerstand. Onze aanpak bij de LFI was dan ook om de weerstand te pareren door een “light” versie van Agile te introduceren: Agile Inspired. De Agile goeroe’s onder ons lezen met argusogen verder. Maar ook zij zullen het ermee eens zijn dat je altijd kijkt naar wat werkt voor een organisatie. Je levert altijd maatwerk. Geen enkele organisatie wordt wendbaarder door zich vast te klampen aan bepaalde principes. En soms... helpt het ook om simpelweg het beestje een andere naam geven.”
Doordat het programma van niets werd opgebouwd was het belangrijk om de Agile Inspired denkwijze te vertalen naar een verhaal en aanpak voor iedereen: Julia begeleidde het programmateam, de productowners en scrummasters (ook beestjes met andere namen) en de ontwikkelteams die aan de slag gingen. Julia heeft ervoor gezorgd dat dit verhaal voor iedereen paste en schepte zo het vertrouwen dat nodig was om de organisatie Agile te laten werken. Zij coachte en begeleidde vervolgens het programmamanagement team in de Agile Inspired aanpak en stelde hen zelf in staat om dit vorm te geven
Het Agile gedachtegoed is, aan het eind van het programma, onderdeel geworden van de mindset. Dit werd duidelijk toen Julia één van de directieleden iemand hoorde aanspreken op de werkwijze, waarbij hij refereerde aan het scheiden van proces en inhoud (een cruciaal onderdeel van Agile werken).
De inrichting van de LFI startte in een programma en halverwege werd Serena Thier, AGILE COACH bij Arlande, ingeschakeld om de samenwerking tussen teams te faciliteren en het management te adviseren.
In het programma was het zaak om de verschillende inhoudelijke functies van de LFI te ontwikkelen, die ondersteund werden door verschillende ontwerpen. Om die ontwerpen inhoud te geven en verder te definiëren, werd er gewerkt met een MVP (Minimum Viable Product). Hiermee werden team uitgedaagd om in een aantal sprints een eerste concept van het eindproduct op te leveren. Tijdens de review, deelden de verschillende teams hun (deel)producten en toetste het programmamanagementteam of er waarde werd toegevoegd om de pandemische paraatheid in Nederland te verhogen.
Als proactieve verbinder zorgde Serena voor rust en structuur, hielp zij mensen de juiste plaats binnen de organisatie te vinden, en stimuleerde zij kennisdeling en een positieve werksfeer.
Naarmate het programma in de afrondende fase kwam en het programma overging in een lijnorganisatie, kwam Jochem Smits aan boord. Met zijn frisse blik, nam hij de rol van Adviseur organisatie inrichting en Agile Coach aan. De focus lag voornamelijk op het adviseren van het managementteam in het inrichten van een stabiele organisatie en het gezamenlijk bouwen aan een positieve LFI-cultuur. Door onder andere het organiseren van drie MT heidagen en het begeleiden van strategische sessies heeft Jochem in korte tijd een aanzienlijke basis gelegd voor de cultuur binnen de LFI.
De inzet van Julia, Serena en Jochem en het durven werken buiten de traditionele gebaande paden, heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd veel werk is verzet en de basis voor een wendbare organisatie is ontstaan. De komende jaren zal de LFI steeds verder vorm krijgen. De taken en verantwoordelijkheden worden concreter, tastbaarder en zichtbaarder. De ontwerpen worden werkelijkheid en de cultuur zal steeds meer wortels in de aarde krijgen.
Serena speelt de komende tijd nog een actieve rol bij de LFI als interne ADVISEUR en richt zich op de samenwerking met de GGD’en in Nederland. Jochem sluit zijn opdracht bij de LFI af en Julia is gevraagd voor een vervolgopdracht als adviseur binnen het nieuw op te richten domein van het RIVM waar de LFI onderdeel van uitmaakt. Hierbij is uiteraard weer een rol weggelegd voor het Agile gedachtengoed.
In veranderende omgevingen rest organisaties vandaag de dag één ding: mee veranderen. Het mooie is; veranderen doe je niet alleen. Je zoekt elkaar op en gezamenlijk kom je tot de beste ideeën. Graag denk ik kritisch mee in de behoeftes van organisaties, teams en individuen en zorg ik als verbindende factor dat we terugkijken op een sterke samenwerking en een effectief resultaat.
bekijk profielMet mijn enthousiasme en empathie leg ik snel contact in nieuwe organisaties. Ik werk actiegericht en weet anderen te motiveren. Inmiddels heb ik ruime ervaring in informatievoorziening, digitalisering en projectmanagement.
bekijk profielMet mijn verbindende en persoonlijke stijl van werken weet ik groepen te enthousiasmeren en motiveren. Samen aan de slag gaan om doelen te vertalen naar praktische toepassing is wat ik het liefste doe. Groei realiseren door mensen in hun kracht te zetten.
bekijk profiel