Binnen het in januari 2020 opgestarte programma werken tientallen bestuurders, docenten en stafmedewerkers van 37 mbo-scholen samen aan de beantwoording van drie belangrijke vragen:
Om deze vragen te kunnen beantwoorden, wordt ingezoomd op het perspectief vanuit scholen, de mbo-sector en arbeidsmarkt. Namens Arlande ondersteunt Youssef Boudou het programmateam bij de beantwoording en uitvoering van deze vraagstukken.
Om invulling te geven aan deze drie belangrijke vragen is meer nodig dan het maken van inhoudelijke keuzes. Het gaat om het vormen van één visie vanuit gedeelde ambities. Bovendien maken gezamenlijke afspraken en standaarden het inzichtelijker en makkelijker voor docenten om flexibel en digitaal onderwijs vorm te geven. Het programma Doorpakken op Digitalisering helpt mbo-scholen door op een andere manier samen te werken aan vernieuwingen. Door ontwikkelingen en veranderkundige principes mee te nemen in de toekomstige aanpak.
Het organiseren van flexibel en toekomstgericht onderwijs is vaak complex. Om ieders behoefte te achterhalen is Youssef in gesprek gegaan met bestuurders van verschillende mbo-instellingen. In ieder van deze gesprekken werkte hij toe naar de benoeming van één of twee sleutelfiguren die de implementatie van het programma konden voortzetten. Eén van de middelen die MBO Digitaal, mede met ondersteuning van Youssef, hiervoor hanteerde is een landelijke conferentie. Daarnaast werkte Youssef aan een overzichtsplaat van de resultaten en opgeleverde producten voor de verschillende doelgroepen van het programma en haar onderliggende thema’s.
"Youssef was de linking pin tussen bestuurders en onze thema teams."
Door de ontstane onderlinge samenwerking tussen mbo-scholen is een onomkeerbare beweging tot stand gebracht. Het balletje is gaan rollen om samen te blijven werken aan ontwikkelingen rondom digitalisering in het mbo. Sterker nog: tijdens de laatste MBO Digitaal conferentie werd dusdanig positief gereageerd op de opgeleverde producten en werd de wens uitgesproken om het programma te verlengen.
Met 28 betrokken bestuurders zijn er fikse stappen gezet, interne programma’s rondom digitalisering en flexibilisering opgestart, praktijkvoorbeelden gedeeld, belangrijke bruggen gelegd tussen professionals en staat de mbo-sector sterker dan ooit. Door de introductie en uitwerking van het programma zijn de kansengelijkheid in het onderwijs versterkt en is er gezorgd voor een gezonde arbeidsmarkt, waar kennis en skills bijdragen aan de mogelijkheden voor studenten, docenten en medewerkers. Er is een beweging op gang gebracht waarbinnen praktische handvaten zijn geleverd. Nu is het aan de mbo-instellingen om deze te gaan gebruiken, om studenten te begeleiden in hun reis en de mogelijkheid te bieden om je op ieder moment, op iedere school te kunnen (bij)scholen.