Begin 2020 wordt Nederland getroffen door de COVID-19 pandemie. Er ontstaat een crisissituatie die Nederland recent nog niet eerder heeft ervaren. Om de pandemie in goede banen te leiden wordt door GGD GHOR een aparte Corona programma organisatie ingericht: het LCCB (Stichting Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding). Zij werkt aan de hand van meerdere programmalijnen. In de zomer van 2022, twee jaar na de eerste Corona uitbraak, is de crisissituatie neergedaald en krijgt het LCCB de opdracht zichzelf op te heffen. Britt van Bruggen haakt namens Arlande als strategisch adviseur binnen de programmalijn zorgcontinuïteit aan om de overgang van het crisisteam naar de reguliere GGD GHOR organisatie te begeleiden.
De programmalijn zorgcontinuïteit houdt zich bezig met alle niet acute zorg, zoals in verpleeg- en verzorgingshuizen, binnen de thuiszorg, wijkverpleging, GGZ en gehandicaptenzorg. Ten tijde van de crisis heeft het LCCB de vanuit de veiligheidsregio’s ontvangen signalen op bestuurlijk niveau ingebracht. Zij zat hiervoor aan tafel met vertegenwoordigers van verschillende stakeholders, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en branchevereniging Actiz. Bovendien was het LCCB de vertaler van regionale en landelijke besluiten, zowel strategisch als op operationeel tactisch niveau.
De door het LCCB neergezette structuren werden mede onder begeleiding van Britt trapsgewijs ondergebracht in het reguliere GGD GHOR team. De taken werden belegd bij het vaste team dat werd aangesteld om alle lopende dossiers over te nemen. Samen met hen is de tijdens de COVID-19 pandemie opgedane kennis en kunde vastgelegd en geborgd voor de toekomst. Bij iedere overdracht is kritisch gekeken op welke manier de inhoud het beste kon worden overgebracht. Het was daarbij Britt haar taak om geregeld de overdrachtsdocumentatie te reviewen om te beoordelen of de inhoud nog relevant is voor de huidige staat van de crisis.
Als koppelstuk tussen veiligheid en zorg werd GGD GHOR tot voor de COVID-19 pandemie veelal ingezet als coördinator tijdens flitsrampen, zoals het uitbreken van een grote brand. De samenwerking met ketenpartners op landelijk niveau was daardoor minder relevant dan tijdens de pandemie. GGD GHOR leerde net als vele andere zorginstanties in Coronatijd dat zij veel meer dient in te spelen op relatiebeheer om aangehaakt te blijven bij bovenregionale besluitvorming. Als koepelorganisatie van alle GGD’en en GHOR-bureaus vraagt dit om een andere rol. Een veel grotere rol, binnen een nog minimaal verkend netwerk.
Om voorbereid te zijn op een landelijke crisis is het voor GGD GHOR belangrijk te weten wat er geregeld moet worden. De transitie die Britt heeft mogen begeleiden zorgt dat er in het vervolg veel sneller gehandeld kan worden, doordat men weet wat nodig is om op te schalen of te handelen naar wat nodig is. Daarnaast leerde het GGD GHOR om haar stakeholdermanagement binnen het nieuwe speelveld helder en scherp te houden. Zij is daarom gestart met een maandelijks stakeholderoverleg waarin als team met elkaar geschakeld en ingespeeld wordt op actuele gebeurtenissen, maar waar ook best practises worden gedeeld.