Het Talland College is een toonaangevende onderwijsinstelling met circa 200 opleidingen (mbo- en vavo), actief in de regio’s West-Friesland, Zaanstreek-Waterland en Noord-Kennemerland. In 2024 ontstond het Talland College uit een fusie tussen het Horizon College en het Regio College. Hiermee biedt het college nu een gevarieerd onderwijsaanbod in de regio met mogelijkheden om het onderwijs blijvend te versterken en te vernieuwen.
Binnen deze context ontstond ook de ambitie om het aanbod op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) fors te verbreden. LLO richt zich op het stimuleren van mensen om zich een leven lang te blijven ontwikkelen – een noodzaak in een snel veranderende arbeidsmarkt. Om deze ambitie waar te maken, was een stevige organisatorische basis nodig.
“De verschillende LLO-initiatieven vragen om goede administratieve en organisatorische ondersteuning. Mijn rol is om strategisch én operationeel de verbinding te leggen tussen onderwijs en bedrijfsvoering. Ik heb de inrichting binnen bedrijfsvoering opgezet die nodig is om deze initiatieven duurzaam te verankeren en knelpunten in de uitvoering aan te pakken.”
Waar LLO-aanbod voorheen voornamelijk per team of sector werd georganiseerd, had het Talland College de ambitie om een college breed aanbod op te zetten. Dit heeft impact op de onderwijslogistiek. Bewustwording van de logistieke consequenties van LLO-onderwijs is daarom van belang.
“Enerzijds was mijn opdracht het ontwerpen van een organisatie-inrichting binnen de bedrijfsvoering voor LLO. Anderzijds lag de nadruk op het versterken van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsvoering, om het proces rondom LLO beter op elkaar af te stemmen,” aldus Lenneke.
Lenneke organiseerde diverse workshops en sessies met medewerkers van verschillende teams om in kaart te brengen hoe binnen de bedrijfsvoering LLO werd georganiseerd en waar de knelpunten liggen. Vanuit deze analyse ontwierp ze een voor LLO passende organisatie-inrichting. Deze brede betrokkenheid zorgde ervoor dat de uiteindelijke inrichting gedragen werd door de organisatie.
Tegelijkertijd voerde Lenneke binnen Talland College een andere opdracht uit als interim teamleider van het examenbureau, studentadministratie en vavo. Deze dubbelfunctie gaf haar waardevolle inzichten in onderwijslogistiek, wat een directe meerwaarde had voor het ontwerpen van de organisatie-inrichting binnen bedrijfsvoering voor LLO. Ze legde de verbinding tussen onderwijs en de logistieke processen rondom LLO, waardoor de ontworpen LLO-inrichting binnen bedrijfsvoering sterker werd.
“Inhoud van onderwijslogistiek en structuur van de organisatie komen hierin samen. Dat maakt het model niet alleen sterker, maar ook uitvoerbaar.”
Naast de organisatie-inrichting lag de focus van Lenneke op het leggen van de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsvoering rondom LLO vraagstukken en knelpunten die voortkwamen uit de lopende LLO initiatieven. Hiervoor werd een multidisciplinair schakelteam opgericht, dat zij zelf voorzat. Zij bracht de juiste mensen samen en motiveerde hen om gezamenlijk te werken aan het realiseren van de LLO-ambities van het Talland College.
Het resultaat van haar werk is een door het College van Bestuur goedgekeurde organisatie-inrichting die klaar was voor implementatie bij de start van schooljaar 2024-2025.
Met mijn resultaatgerichte en verbindende manier van werken ga ik aan de slag, waarbij ik onzichtbaar stuur waar kan en leiding geef en zichtbaar stuur waar nodig is. Dit zodat de organisatie, het team of het individu zich eigenaar blijft voelen van het veranderproces.
bekijk profiel